Sajó-Bódva Völgye és Környéke
Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás

3700 Kazincbarcika, Eszperantó tér 2.
Telefon/fax: +36 48 312 797

A projekt bemutatása

 

Az Európai Unió az előcsatlakozási folyamat részeként 1998-ban létrehozta az úgynevezett infrastrukturális előkészítő alapot, az ISPA-t. Ennek célja a csatlakozás előtt álló országok környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése volt, a környezetvédelmen belül pedig a szennyvíz- és hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítése.

Sajó-Bódva völgyi projekt előkészítése még ugyanebben az évben beindult, a kezdeményező szerepét Kazincbarcika és Sajókaza önkormányzata vállalta magára az Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Rt. bevonásával. Az alapító önkormányzatokhoz időközben további 116 település csatlakozott, létrehozva a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulást. A társulás léte egyben azt is jelenti, hogy a beruházás így összességében már 230 ezer lakost érint. Az érintett régiót az ábrán kék vonal határolja.

A Sajó-Bódva völgyi ISPA projekt által érintett terület

Az elkészített, és a magyar környezetvédelmi tárca, valamint az ISPA koordinációs bizottság által jóváhagyott pályázatot 2001 nyarán nyújtották be hivatalosan Brüsszelben, ezt követően a megvalósítás 2001 decemberében kapott zöld utat az Európai Bizottságtól.

Az ISPA program által támogatott teljes beruházás költsége 3,2 milliárd forint, ennek 10 százalékát az önkormányzatok állják, az EU 50%-ban, a magyar állam pedig 40%-ban fedezi a költségeket.

A projekt részeként 2004-ben már megkezdődtek a Sajókaza határában lévő kommunális hulladéklerakó építési munkái. Ennek az ünnepélyes alapkőletételére július 15-én, a könyezetvédelmi miniszter közreműködésével került sor a veszélyes hulladéklerakó átadásával egyidejűleg. Fotók az alapkőletételről és az avatóünnepségről...

PR-kampány projektirányító: